Welkom

Samen lopen is leuker!

Wil je hard gaan lopen en wil je dit onder verantwoorde begeleiding doen bij een gezellige vereniging? Word lid van DE LOPER!  

Mensen worden om allerlei redenen lid van onze vereniging. Bijvoorbeeld om looptechniek te verfijnen, om prestaties te verbeteren, of gewoon om een stok achter de deur te hebben en gezellig met een groep op pad te gaan. DE LOPER is dan ook veel meer dan gewoon een hardloopvereniging. Het is een community waarin we met gelijkgestemden doen wat we het liefste doen: hardlopen, maar waarin we ook lief en leed met elkaar delen en het sociale aspect dus heel belangrijk is. Onze trainers en overige vrijwilligers maken dit mogelijk. Ben/word je lid en wil je je ook inzetten voor de vereniging? We kunnen altijd hulp gebruiken!

De trainingen 
DE LOPER geeft hardlooptrainingen in Arnhem, Elst, Heteren, Zevenaar en ‘s-Heerenberg. De trainingen zijn zodanig opgezet dat iedereen mee kan doen. Binnen elke trainingsgroep kan iedereen op zijn of haar eigen niveau hardlopen. Puur recreatief of meer prestatiegericht. 
Ook trainen we (voor wie dat wil) specifiek voor leuke wedstrijden, zoals de Safari Run, Rondje Nederland, 7-Heuvelenloop, Ooyse Landloop, Bridge to Bridge en Montferland Run. 

Start to Run 
Voor beginnende hardlopers hebben we twee keer per jaar beginnerscursussen via Start to Run. In deze cursus bouw je het lopen rustig op, onder begeleiding van professionele trainers die je de juiste hardlooptechniek leren en die je ook laten zien hoe je gedoseerd kan trainen.  

Trainen waar en wanneer je maar wil! 
Als lid van DE LOPER kun je bijna elke dag van de week trainen onder begeleiding van ervaren, gediplomeerde hardlooptrainers. Iedere training sluiten we af met een kop koffie of thee op een gezellige locatie. Je bent niet gebonden aan een van de locaties; je kan wisselen zodat het iedere week in je agenda is in te passen. 

Je kunt altijd vrijblijvend een keer meetrainen om de sfeer te proeven en te beoordelen of de manier van trainen je aanspreekt.

Methode: trainen om beter te worden

Sneller, verder, beter. Iedere loper traint op zijn eigen niveau om zonder blessures beter te worden.

Het liefst dichtbij de plek waar je woont. ’s Avonds of overdag, in het weekend of door de week? Het kan bij DE LOPER. Op de meeste locaties 2 tot 3 keer per week en je bent welkom zo vaak je maar wilt. De thee en koffie achteraf zijn inbegrepen bij de contributie.

Hoe doen we dat? Wat is ons geheim?
We hanteren bij DE LOPER de Methode Verheul. Wat behelst die methode? Laten we de methode eens nader bekijken en vergelijken met onze trainingen.

Herman Verheul
Herman Verheul was trainer en coach bij Atletiekvereniging Phoenix in Utrecht en boekte in de jaren 80 een aantal opmerkelijke successen met zijn atleten. Vooral opmerkelijk was de manier waarop die successen werden behaald. Verheul ontwikkelde een methode die zeker in die tijd omstreden was. Methode Verheul is erop gericht zo veel mogelijk wedstrijdspecifiek te trainen met aandacht voor voldoende herstel, om te voorkomen dat je  overtraind of geblesseerd raakt.

De methode is gebaseerd op vier pijlers:
– de trainingen zijn alleen maar extensieve intervallen met relatief lange pauzes, dus geen duurlopen en verzurende tempo’s;
– elke week minimaal een keer gymnastiek, oftewel core stability en krachttraining;
– elke week een fartlek in het bos;
– veel wedstrijden lopen, in de zomer tot wel twee keer per week.

Extensieve intervallen
De atleten van Verheul deden niets anders dan 15×200, 10×400 en 6×1.000 meter en de pauze was even lang als de interval. In de zomer, na april werden zelfs vaak de 1.000-jes geskipt in de trainingen. Belangrijk is bij die methode dat de intervallen zeker niet te hard worden gelopen. We noemen dat extensief, omdat je qua tempo onder de anaerobe drempel blijft. Daarboven ga je verzuren. Het idee erachter is dat je in die tempo’s technisch goed kunt blijven lopen en dat je niet te veel schade oploopt aan je spieren. Daardoor is het mogelijk om een dag later weer een training fris af te werken. Toch benader je in de intervallen regelmatig het wedstrijdtempo, bijvoorbeeld op de 200 meter zit je in de buurt van je 3 tot 5 kilometer wedstrijdtempo, op de 400 meter het 5 tot 10 kilometertempo en op de 1.000 meter je wedstrijdtempo op de langere afstanden tot de halve marathon. De lange pauzes zorgen ervoor dat je toch wat omvang (kilometers) maakt en dat je iedere interval afzonderlijk redelijk fris kunt beginnen en technisch goed kunt lopen. Wij variëren iets meer met de intervallen vooral omdat jullie dan niet verveeld raken.

Gymnastiek
De gymnastiek zoals Verheul het noemde is niets meer en minder dan krachtoefeningen voor met name de core stability. Dat zouden we ook wat vaker moeten doen al staat het af en toe op het programma bij de loopscholing. Met een goede rompstabiliteit is het eenvoudiger om technisch netjes te lopen en stuiter je iets makkelijker over de straten of door het bos. Bovendien helpt het blessures te voorkomen.

Vaartspel
Een fartlek is een speelse training waarbij je gebruik maakt van de elementen in de omgeving, bijvoorbeeld lantarenpalen, een bepaald rondje, een klim of juist een afdaling. De tempo’s kunnen sterk variëren, maar als je stevig wilt trainen is de fartlek een uitstekend middel. Het staat gemiddeld twee keer per maand ons het programma. Met de heuveltrainingen en -sprints een welkome afwisseling en een pittige prikkeling.

Veel wedstrijden
We zien steeds meer LOPERS bij de vele wedstrijden in de buurt. Mooi, want een wedstrijd is meteen ook een pittige tempo(hardheid)training. Bovendien is een wedstrijd een uitstekend middel om te bepalen hoe je ervoor staat. Op basis van je resultaten kunnen we jouw individuele tempo’s voor de extensieve intervallen bepalen. Je trainer kan je daarbij helpen. Loop je weinig of geen wedstrijden, dan is het uiteraard geen probleem als je een keer per week wat extra gas geeft in een training, maar beperk dat dan tot die ene keer.

Geen duurlopen
Ook bij DE LOPER doen we vrij weinig aan duurlopen. Van duurlopen in eenzelfde lage tempo word je sloom en je gaat er technisch een stuk minder van hardlopen. Toch heeft lopen aan een stuk voordelen voor je conditie en je aerobe capaciteit. Voor langere wedstrijden, bijvoorbeeld een halve marathon, is een lange duurloop een prima training, maar dit heeft wat nadelen. Om de nadelen zo veel mogelijk op te vangen doen wij de wisselduurloop. Af en toe een korte versnelling in je duurloop zorgt ervoor dat je niet te veel gaat sjokken en technisch fris blijft. We sluiten ook altijd af met wat versnellingen over 100 meter of gedurende 20 seconden. Dat is enerzijds bedoeld om het herstel te versnellen, want de doorbloeding komt zo beter op gang, maar anderzijds juist ook weer om technisch beter af te sluiten. Immers de laatste minuten van je training beklijft het beste in je motorisch geheugen.

Veel aandacht voor techniek
We besteden veel aandacht aan loophouding en looptechniek. Iedere week heeft de training een thema, waarbij we het accent leggen op een bepaald onderdeel van het hardlopen. Een thema kan  bijvoorbeeld de voetplaatsing zijn, de arminzet of de rompstabiliteit. De oefeningen in de loopscholing zijn dan specifiek gericht op het verbeteren van dit deel van de loopbeweging. We geven training in relatief kleine groepen om iedereen individueel aandacht te kunnen geven.