Weerprotocol

Weerprotocol

In principe gaan de trainingen bij DE LOPER altijd door. Er zijn een paar uitzonderingen hierop, daarvoor is het weerprotocol opgesteld door onze trainers en vastgelegd door het bestuur.
Alles valt of staat bovendien bij een goede voorbereiding voor wat betreft kleding, voeding en drinken. Hieronder geven we hier tips voor.

Onweer
Bij onweer vervalt de training. Mocht het tijdens de training plotseling gaan onweren dan zorgen de trainers ervoor dat iedereen zo snel mogelijk naar een veilige plek gaat om te schuilen (niet onder een boom!).  

Hitte
Als de voorspelling van het KNMI is, dat de temperatuur tijdens de training 35 graden Celsius of hoger is, dan gaan de trainingen bij DE LOPER niet door. De gezondheidsrisico’s zijn dan te hoog.
Wanneer het warm is, maar niet zo warm dat de training niet door gaat, let dan op extra vocht voor en tijdens de training, kortom drink extra veel!

Gladheid
Wanneer het door sneeuw of ijzel glad is op de weg, vervalt de training.

In alle bovenstaande gevallen zal de trainer via de app-groepen het vervallen van de training bekend maken. Mocht je plannen hebben om te gaan trainen in een locatie waar je niet in de app-groep zit, vraag het dan even aan een andere trainer, hij/zij kan je altijd in contact brengen met de betreffende trainer.

Kou, regen, wind
Lage temperaturen, harde regen of wind vormen geen reden om niet te trainen. Wel is het dan extra belangrijk om je goed te kleden.

Kledingtips bij kou
Kleding tegen kou moet zowel warmte bieden, als functioneel zijn. Daarom bestaat een ideale sportoutfit uit meerdere lagen (2 of 3). De eerste en tweede laag bestaan uit lichtgewicht polyester of polypropyleen en fleece of wollen kleding, met een isolerende functie. Thermisch ondergoed is een goede optie, draag geen katoen als onderlaag!

De derde laag houdt het weer buiten en voert vocht af. Deze derde laag gebruik je alleen tijdens een rustpauze of bij wind en regen. 
Lekker warm ingepakt? Denk dan ook nog aan je hoofd. Houdt deze warm met een hoofdband of cap. Ook bij harde regen is een cap fijn, dan is je gezicht ook beschermd. Voor de lichaamsdelen die je niet bedekt, zijn er andere opties: een zonnebril tegen de reflecterende zon, handschoenen en een laagje vaseline bij harde koude wind voor de huid die nog niet bedekt is zoals je wangen, je neus, je voorhoofd en je kin.