EN INEENS LIEP HET…c6133e0_w596_jubileum
Henk Bruggeman vertelt

Het is wat lastig om de oorspronkelijke datum van oprichting van DE LOPER terug te vinden, daarom houden we de oprichting bij de notaris aan als de officiële datum: 3 december 2010. Maar daarvoor liep het ook al. De oprichters, Henk Bruggeman en Dick Leseman, kwamen elkaar tegen op de atletiekbaan bij CIKO’66 in Arnhem. Al snel liepen er meer lijntjes en medio 2008 startte het eerste project als gemeenschappelijke activiteit: DE LOPER als hardloopkrant (die overigens maar één keer verscheen).

Meteen daarna startte de eerste hardloopactiviteit, de Klim Clinic in de aanloop naar de Montferland Run. Vervolgens kwam er een hele cyclus van clinics; voor de Safari Run, de Ooijse Landloop en de Bridge to Bridge, waardoor het hele jaar getraind kon worden. Op dat moment nog maar met één vertrekpunt, de kofferbak van de aloude Volvo Stationwagen van Dick, die werd geparkeerd bij de Breuly in Zevenaar.

Al snel ontstond de behoefte aan een vaste locatie, die we vonden bij de scouting in Zevenaar. Daar startte in het najaar van 2009 ook de eerste editie van de Start to Run cursus. Een jaar later gaven we structureel twee keer per week training, op de zaterdagmorgen en woensdagavond. Vrij snel kwam de vraag om tot een vaste structuur te komen. We werden een vereniging, opgericht door de notaris met statuten, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en aangesloten bij de Atletiekunie. Zo maakten we een vliegende start met een kleine 50 leden, waarvan een deel nog steeds regelmatig bij ons loopt.

We merkten dat er vraag was op meerdere plaatsen. In tegenstelling tot de meer traditionele atletiekverenigingen die vastzitten aan een baan, konden wij training geven op locaties waar geen baan, maar wel lopers waren: Arnhem Schuytgraaf, ’t Cranevelt en nog wat later ’s-Heerenberg. We groeiden, zochten trainers, vonden een methode (Verheul) waarmee we lopers op verschillende niveaus een uitdagende training konden aanbieden… het liep!

Zoals het nu nog steeds loopt met zo’n 250 LOPERs, die van zich doen spreken op wedstrijden in de regio of verder weg. We organiseren (hardloop)feestjes zoals ‘Lemmer’, de estafette, de testloop en we bezoeken gezamenlijk wedstrijden zoals de Zevenheuvelenloop, waar me met ruim 80 deelnemers ineens een grote vereniging zijn.

Foto van einde 1e start to run 171009Ondertussen leiden we zelf trainers op, zorgen dat we jaarlijks nieuwe mensen via Start to Run enthousiasmeren voor het hardlopen en bieden we wekelijks op zeven verschillende locaties elf trainingsmomenten aan, los van de clinics en speciale activiteiten. Kortom: we lopen, we bestaan!

Lopers van de eerste Start to Run, die nog lid zijn:
Anton Aaldering, Albert Abbenhuis, Silvia Gasseling, Hermie Kuiper, Ria Volgers en Nicole Derksen.